De Dalemse Donken.

Beginpagina    Logboek     bouwpagina    Ons nieuwe huis

Rivier Donken

De Dalemse Donken zijn geïnspireerd door de in de omgeving veel voorkomende Donken. Donken waren Oude Rivierduinen die ontstonden na de ijstijd waarvan de laatste 8000 jaar voor Christus. Het Noordzeebekken vult zich met water en de vernietigende kracht van de rivieren neemt af. De rivierduinen krijgen kans om te overleven. In de krommingen van de rivieren spoelde zand aan en op sommige plaatsen waaide dat hoog op tot er Donken ontstonden.  In de perioden daarop volgend worden de rivierduinen geleidelijk ingekapseld door kleiafzettingen en veenvorming. Alleen de hoogste toppen blijven als zandopduikingen boven het veen uitsteken (donken), de rest wordt door de latere kleiafzettingen en veenvorming afgedekt.De eerste nederzettingen van het gebied ontstonden dan ook vaak op de grotere donken. De kleinere donken werden soms tijdelijk bewoond in het jachtseizoen. De Dalemse Donken Bestaan uit een aantal verhogingen in het landschap omgeven door veel water en moeras achtige gebieden.

 

www.geeve.org

Dalemse Donk bijzondere archeologische vondst


Als Gorinchem geen plannen had gehad voor de nieuwbouwwijk Laag Dalem-Zuid, dan was de Dalemse Donk wellicht nooit aangetroffen. De Alblasserwaard telt zeker 70 donken en tot voor kort werd gedacht dat die allemaal in kaart waren gebracht. Archeologisch adviesbureau Raap stuitte echter bij proefboringen in opdracht van de gemeente in het gebied tussen de Waaldijk en de Van Andel-Spruytlaan op onverwachte sporen.

De donken zijn ontstaan aan het einde van de laatste ijstijd, zo’n tienduizend jaar geleden. Het landschap in dit gebied zag er toen heel anders uit. Soms kilometers brede rivieren stroomden tussen enorme zandbanken. Door wind en water ontstonden metershoge rivierduinen. In de nieuwe steentijd ofwel het Neolithicum, van 5300 tot 2000 voor Christus, zagen die duinen eruit als eilandjes in een immens moeras.

Monsters 
Monsters van grondboringen op vijf meter diepte, genomen door Raap, gaven het geheim van de Dalemse Donk prijs. De donk is helemaal vlak en viel daarom niet op, maar blijkt een bijzondere archeologische vondst te zijn. Niet alleen vanwege het feit dat de vondst totaal onverwacht is, maar vooral door de restanten aardewerk en vuursteen die aangetroffen werden in de monsters. De donk moet intensief gebruikt zijn als woongebied. Mensen hebben hier gewoond, gegeten, geslapen, gejaagd en zijn er ook gestorven. 

Merwedonk en Woelse Donk
Hoe interessant de Dalemse Donk ook kan zijn, toch is er besloten de donk niet leeg te halen. De donk behouden in zijn oorspronkelijke staat is minstens even waardevol. De gemeente Gorinchem ontziet de donk in haar bouwplannen en garandeert daarmee het behoudt. Op de top van de Dalemse Donk wordt een park aangelegd dat het eilandje visueel terug in het landschap brengt. Ten noorden en zuiden van dit park komen slechts enkele woningen. Richting Dalem komen twee nieuwe wijken, de Merwedonk en Woelse Donk, waarbij de vorm van de donk een inspiratiebron is.

***********************************************************************************

***********************************************************************************

De situatie zoals het vroeger was.

***********************************************************************************

Gorinchem-Oost

 

Laag Dalem Zuid


Locatie:                  Gorinchem-Oost, tussen Merwededijk en Laag Dalem                          

Doel:                      Realisatie circa 225 woningen (in 3 fases)

Categorie:               vrije sector en 2onder1kapwoningen in koopsector en 30 vrije sector kavels

Opdrachtgever:        Oosterlinge 3

Makelaar:                Van der Brugge

Best. plan:              Past binnen bestemmingsplan

Planfase:                verkoop 2de fase start november 2004

Ontwerp:                 Inbo en van Zantvoort Architecten (Gorinchem)

Uitvoering:               2004-2005

Aannemer:              Oosterlinge 3

Cont. pers. gem:               dhr. R.H. Osenga

Cont. pers. opdrachtgever: dhr. S. Swinkels

 
Voor het laatste nieuws en verkoopinformatie over deze locatie kunt u kijken op de volgende website: www.dalemsedonken.nl

 

 www.Gorinchem.nl

 

www.verenigdedonken.nl

***********************************************************************************

GEM Laag Dalem Zuid
De GEM Laag Dalem Zuid geeft in De Dalemse Donken de komende jaren 30 vrije kavels uit. De GEM Laag Dalem Zuid is een samenwerkingsverband tussen de gemeente Gorinchem en de ontwikkelaars AM Wonen en Heijmans IBC vastgoedontwikkeling.

Toewijzing kavels
Om in aanmerking te komen voor een kavel hebben belangstellenden zich in moeten schrijven. Vervolgens is op 19 november 2003 door notaris Snoek de volgorde van kavelkeuze geloot voor de 142 ingeschreven kandidaten. Deze kandidaten hebben hierover bericht ontvangen. Wij wijzen u erop dat de inschrijving gesloten is en er niet meer aangemeld kan worden.

Inmiddels vinden de eerste gesprekken met de kandidaten plaats. Deze hadden in eerste instantie betrekking op de 7 vrije kavels van De Merwe Donk.
Vanaf februari 2004 zullen ook de gesprekken ten behoeve van de overige 23 vrije kavels plaatsvinden. Op basis van het op 19 november bepaalde lotingsnummer worden de kandidaten uitgenodigd voor een kavelkeuze. Na de keuze van een kavel wordt een reserverings-/of optie-overeenkomst aangegaan die koper en verkoper bindt.
Bij het uitblijven van een keuze voor één van de 30 kavels vervalt de inschrijving.

Situering in het plan
De feitelijke uitgave van de kavels vindt plaats in een drietal fasen:

Het merendeel van de vrije kavels ligt aan de rand van de donken aansluitend op het landschap. Op de vrije kavels mag de bewoner zelf zijn woning vormgeven. Binnen algemene richtlijnen zoals bouwstijl, materialisering en afmetingen bestaat bijzonder veel vrijheid.

Architectuur en beeldkwaliteit
Voor alle donken geldt eenzelfde beeldregie. Er is gekozen voor een sfeer en architectuurstijl die te omschrijven is als eigentijdse traditionele woningbouw. Deze klassieke baksteenarchitectuur uit de jaren ’30 kenmerkt zich door wisselende hoofdvolumes met toevoegingen zoals erkers, luifels, brede overstekken en terugliggende entreepartijen met een horizontale belijning. De ingetogen en warme uitstraling van deze bouwstijl is een belangrijke karakteristiek voor het plan.

Kenmerken bebouwing

Bron: www.dalemsedonken.nl

******************************************

In De Dalemse Donken komen zo’n 230 luxe koopwoningen op drie donken. Dit zijn verhogingen in het landschap die speciaal voor dit project zijn aangelegd. Deze donken verwijzen naar de historie van het landschap. Uit opgravingen is namelijk gebleken dat er heel vroeger in dit gebied rivierduinen (donken) zijn ontstaan, die later werden gebruikt als een veilige plaats om te wonen. Met De Dalemse Donken keren deze markante elementen van het landschap dus weer terug, maar nu met het doel om intieme woonwijken te creëren.

De drie donken worden omringd door een natuurlijk landschap met een waterrijk karakter. Bossages, hagen, grienden, oeverbegroeiingen, waterlopen, natte graslanden en gebieden met moerasvegetatie vormen het natuurlijke decor. Ook met de beplanting op de donken zelf – waaronder hagen, linden, kastanjes, meidoorn, appel- en kersenbomen - wordt een sfeer gecreëerd die recht doet aan de historie van het landschap. 

AM Grondbedrijf

 

30-04-06   Woelse donk Kavel 78 te Koop op Woonkrant.

 

 

******************************************

 

www.geeve.org